Як вибрати автошколу?

Пам’ятаєте, як в дитинстві, в середній школі? Який предмет подобався найбільше? Не обов’язково той, до якого був хист, а той, де подобалася сама персона вчителя, чи не так? Якщо ця людина могла нам пояснити свій предмет, якщо хочете - піднести, розжувати та покласти в рот - тоді нам це подобалося. Якщо нам щось було не зрозуміло, тоді - не подобалося. На жаль, обрати середню школу та вчителів ми не могли, чого не можна сказати зараз про автошколу...

Як показує практика більшість людей звертає увагу на ціну та близькість розташування. Інколи такі критерії вибору автошколи можуть зіграти злий жарт. Дешевизна - це, звичайно, не означає погане навчання, але якщо автошкола пропонує підготувати Вас, як водія, за ціною, що суттєво відрізняється від середньоринкової, варто задуматися. На чому вони економлять? На матеріально-технічному забезпеченні навчального процесу? На заробітній платі персоналу? Ухиляються від сплати податків? На чому ще? Я переконаний, що у Вас немає ілюзій, що дана автошкола працює безприбутково, такі собі альтруїсти.  Близькість розташування - це добре, якщо ця автошкола виправдає Ваші сподівання на якісну підготовку. Але інколи краще витратити зайві півгодини на дорогу і отримати те, що Вам дійсно потрібно, ті знання, які залишаться з Вами на все життя.Так якими критеріями потрібно керуватися при виборі автошколи?На наш погляд, їх сім.1) Перший і основний - поспілкуйтеся з людьми, які закінчили або навчаються в цьому навчальному закладі. Саме вони найцінніше джерело інформації. Якщо у Вас немає таких знайомих, не полінуйтесь та приїдьте до автошколи на початку або в кінці якогось заняття та поспілкуйтеся з ким-небудь. Ви можете дізнатися багато чого цікавого.

1) Запитайте, як організований навчальний процес, а саме, чи зрозуміло та професіонально проводяться заняття з теорії?

Скільки насправді (а не на папері) було занять з практичного водіння?

Чи був адекватним інструктор по водінню, якщо учень помилявся?

 

2) Вартість навчання.

Підходи до ціноутворення в різних автошколах відрізняються. Одні автошколи виставляють ціну за формулою: вартість навчання + бензин; інші пропонують таку схему: вартість теорії + вартість водіння; третя категорія пропонує схему - "все включене". Кожна схема має свої переваги і недоліки, в цій статті не будемо зупинятися на них. Нерідко автошколи заманюють до своїх лав низькою вартістю навчання, а потім виявляється маса "підводних каменів". Тому в будь-якому випадку цікавтеся повною вартістю навчання.

 

3) Перш ніж записатися в автошколу, подивіться її матеріальну базу.

В яких приміщеннях будуть проходити заняття? Це може бути звичайний клас в середній школі, де в першій половині для проводять заняття з школярами, наприклад, по українській мові та літературі, і на стінах висять портрети Т.Шевченка, І.Франка та інших відомих митців. Нічого поганого про цих людей сказати не можу, тільки на стінах навчального класу автошколи повинні знаходитися не ці поважні персони, а стенди зі знаками, дорожньою розміткою, світлофори тощо. 

 

4) На яких машинах Ви будете навчатися?

 Машини повинні бути справними та не дуже старими. Незалежно від того, на якому автомобілі Ви плануєте їздити в майбутньому, радимо перевагу віддати машині з механічною коробкою передач. Як кажуть військові, важко в навчанні - легко в бою!

 

5) Запитайте про графік навчання в автошколі, причому як теорії, так і водіння. Чи влаштовує це Вас? Якщо Ви будете пропускати теоретичні заняття з тієї чи іншої причини, чи надає автошкола можливість самостійної підготовки? Інколи автошколи за пропуск занять просто відраховують, хоча це зустрічається не часто.

 

6) Скільки років автошкола працює на ринку?

Досвід викладачів та інструкторів з практичного водіння.

 

7) І нарешті, чи має автошкола відповідні ліцензії та сертифікати для підготовки водіїв? Ліцензію видає Міносвіти на 3 роки, а сертифікат - Департамент ДАІ на 5 років. Без наявності таких документів навчальні групи не реєструють в МРЕВ ДАІ і учні такої автошколи не можуть здавати іспити на права. Звичайно, в автошколах копії таких документів вивішують у видних місцях.

 

Успіхів Вам при виборі автошколи та "ні цвяха, ні жезла" у майбутньому!

Comments: 0