Поради при купівлі НЕ нового авто

Криза в економіці все частіше змушує українців звертати увагу на б/у техніку. Якщо ви вже вирішили для себе це питання, тоді як же правильно купувати б/у автомобіль, щоб після цього не спіткало гірке розачарування?

Перш ніж йти купувати автомобіль, приготуйте і візьміть з собою невеликий магніт, загорнутий в ганчірочку, дзеркальце , крейду, ганчірки, щоб витирати руки і стелити під коліна, набір викруток, дріт діаметром 1-2 мм і довжиною 80 см, дріт діаметром 3-4 мм і довжиною близько 40 см (це може бути зварювальний електрод без обмазки ), ріжковий ключ 10х12 . Магніт загорніть в тряпочку таким чином , щоб він будучи прикладений до дверцят домашнього холодильника , тільки-тільки не відвалюється . Приготований таким чином "прилад " Вам дозволить визначити товщину покриття автомобіля, тобто шпаклювали його після ДТП чи ні.

Огляд автомобіля слід розпочати з огляду його документів. Ви повинні переконатися, що людина, яка продає Вам автомобіль має на це право. Попросіть продавця показати Вам техпаспорт автомобіля та інший документ (наприклад паспорт або права). Це дасть Вам можливість зрозуміти, хто перед Вами - господар чи "перекупник". Люди, які заробляють перепродажем автомобілів, часто купляють добре "вживані" екземпляри за невеликі гроші, скручують пробіг, "малюють їм губи", тобто наводять зовнішній лоск і продають по цілком ринковій ціні. Тому купляти автомобіль у перекупника можна тільки досвідченим покупцям, які можуть знайти ці "фокуси". Якщо у Вас немає такого досвіду, краще відмовитися від покупки такого автомобіля.

Якщо все в порядку, далі стоїть завдання визначити, автомобіль перефарбовувався? Якщо так, то цілком, чи частинами? Якщо перефарбовувався, відповідно, він або був в аварії, або кузов у нього сильно проіржавів. Ці фактори знижують термін служби автомобіля і суттєво впливають на його ціну. Автомобіль повинен бути чистим, при брудній поверхні кузова важко помітити дефекти забарвлення . Порівняйте поверхні даху, капоту, багажнику, дверей і крил. Наявність будь-яких наклейок, смуг, написів здебільшого наносяться з метою приховати дефекти кузова. При огляді машини злегка відверніть гумові ущільнювачі на стеклах, кришці багажника, дверцятах і визначте, чи є різниця у фактурі і відтінку фарби поза і під ущільнювачем? Слідів фарби не повинно бути ні на яких гумових і пластикових деталях кузова (ущільнення стекол, молдинги тощо). Відкрийте капот і порівняйте фарбу в підкапотному просторі і на крилах. Поки капот відкритий, уважно огляньте лонжерони. Якщо був удар і їх витягли, все одно залишаються сліди: збита фарба і "складки " на поверхні металу.

Перевірте, як закриваються всі двері . Вони повинні закриватися однаково, з одним і тим же звуком і від одного і того ж зусилля. Якщо це не так, то, швидше за все, кузов поведений . Пам'ятайте, що у автомобіля з нормальним кузовом всі щілини по довжині мають бути однакової ширини.

ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО КУЗОВ – ЦЕ НАЙБІЛЬШ ДОРОГА ДЕТАЛЬ АВТОМОБІЛЯ!

Зверніть увагу на колеса. Гума має бути зношена рівномірно, на дисках не повинно бути слідів удару.

Двигун. Як тільки відкриєте капот, відразу ж понюхайте повітря над двигуном - запаху бензину абсолютно не повинно бути. Підкапотний простір і все, що ви там побачите, має бути чистим. Якщо перед продажем не почистили двигун, то за цим може стояти бажання що-небудь приховати. Наприклад, двигун в якому тече масло, важко відмити за один раз, біля капелюшків болтів, шайб, в пластмасових засувках завжди залишаються сліди колишньої бруду, тобто течі масла. Ось тут пил і стане в нагоді. Огляньте всі деталі та агрегати двигуна у пошуках течі масла. Це може бути й трохи помітна пляма (як кажуть, двигун "потіє" маслом). Пам'ятайте, на повністю справному двигуні ніякої течі масла не повинно бути. Якщо є хоча б невелике протікання, це говорить або про підвищений тиск в картері двигуна внаслідок зносу циліндро- поршневої групи, або про те , що двигун свого часу був перегрітий, і гумові ущільнювачі або сальники " задубіли ", тобто втратили свої еластичні властивості. Пам'ятайте, що "трохи" масла на поверхні двигунів може бути тільки у вітчизняних автомобілях, та й то не дуже нових.

Якщо Ви побачите побачити хоча б одну гайку чи болт з прим'ятим гранями або "позаштатний" болт - це буде свідчити, що в двигун "лазили", причому непрофесійно. Такий двигун - "кіт у мішку". Огляньте роз'єм картера до блоку, роз'єм клапанної кришки до голівки блоку і блоку розподільного вала до голівки блоку, тобто всі роз'єми. Якщо побачите якусь прокладку , гумову або картонну , сліди білого або чорного герметика, сліди фарби або лаку - знайте , що це зроблено в нашій країні, і значить, це знову - " кіт у мішку".

Вийміть щуп рівня масла в двигуні. Масло має бути ближче до верхнього рівня, прозоре на світло і без найменших домішок дрібних чорних вкраплень начебто вугільного порошку. Якщо двигун дизельний, то масло буде чорне. Це не страшно , але крапелька такого масла на просвіт повинна бути трохи прозорою. Якщо це не так, то масло треба міняти.

Відкрийте кришку горловини для заливу масла і огляньте її . Усередині не повинно бути чорного пастоподібного нальоту (подряпайте внутрішню поверхню кришки викруткою або товстим дротом) . Наявність нальоту говорить про порушення в застосування масла в двигуні: або заливалося масло не відповідної марки, або воно тривалий час не змінювалося, або, що найчастіше буває, двигун перегрівався. Огляньте за допомогою ліхтарика внутрішність заливної горловини і деталі клапанного механізму, якщо їх видно. У повністю справного двигуна все, що ви побачите всередині, має бути золотистого кольору.

Зверніть увагу на сліди, навіть мало помітні, іржі в районі заливної горловини радіатора. Наявність цієї іржі говорить про те, що свого часу двигун був перегрітий. Наявність іржі в розширювальному бачку говорить про те ж. Відкрийте кришку радіатора і огляньте її . На всіх гумових ущільненнях кришки не повинно бути тріщин. При огляді гарячого двигуна, кришку радіатора треба відвертати дуже обережно, так як система перебуває під тиском і можна обпалити руки. Залитий в радіатор ТОСОЛ може бути будь-якого кольору, його сортів існує багато. Він не повинен бути каламутним і непрозорим. Якщо ТОСОЛ мутний і брудного кольору, то його треба замінити. На поверхні Тосола не повинно бути масляних плям і розводів. Їх наявність свідчить про недавній ремонт двигуна в нашій країні або про несправність двигуна.

Перевірте рівень масла в бачку гідропідсилювача і, якщо є можливість -  в коробці передач. Воно повинно мати один колір, бути прозорим і без домішок.

Огляньте всі гумові вироби на двигуні. На них не повинно бути тріщин. Особливу увагу приділіть проводам високої напруги, патрубкам і ременям приводу генератора, помпи. Зверніть увагу на стан внутрішніх робочих поверхонь ременів. Тріщини на них говорять про те, що ці ремені старі і ненадійні . Для огляду використовуйте ліхтарик і люстерко. Якщо на проводах високої напруги видно безліч поздовжніх рисок, то, швидше за все, їх почистили наждачним папером з метою приховати або рік випуску (він часто наноситься на проводах ) , або старість проводів, яка характеризується появою безлічі поперечних мікротріщин. Такі дроти ненадійні.

Розстеліть на землі під двигуном газету. Попросіть завести двигун. Ніякого скреготу стартера не допускається. Двигун повинен завестися відразу і різко, незалежно від того, гарячий він чи холодний. Якщо бензиновий двигун при обертанні стартером НЕ запускається більш ніж дві секунди, то він несправний або невідрегульований.

Якщо при запуску ви чогось не зрозуміли, то попросіть заглушити двигун і знову запустити. При працюючому двигуні обережно відкрийте кришку маслсзаливної горловини. Переконайтеся, що зсередини так і хочуть вискочити крапельки масла і всередині стоїть масляний туман. Якщо при відкритій кришці приблизно при 1000 об / хв виходять вихлопні гази, значить в картері надлишковий тиск і поршнева група вимагає ремонту. Перевірити наявність надлишкового тиску в картері двигуна можна іншим способом. На холостому ходу двигуна слід зняти кришку маслозаливної горловини і акуратно поставити її на отвір маслозилавної горловини. Якщо на холостому ходу кришка підстрибує, то двигун незабаром зажадає ремонту, а поки у нього буде підвищена витрата масла.

Після запуску двигун повинен відразу ж, за 2-3 секунди, сам підняти оберти до 1500 об/хв (оберти прогріву двигуна). Після цього, поки двигун прогрівається і сам знижує оберти до холостих - 650-800 об/хв , неприпустимі ніякі трясіння і дьоргання. Як тільки двигун запустився, відкрийте кришку радіатора і подивіться, щоб звідти не виходили бульбашки повітря. Якщо вони з'являються - двигун треба діагностувати на СТО. Через 1-2 хвилини роботи двигуна, коли стірлка покажчика температури увійде в сектор робочої температури двигуна на шкалі, пощупайте верхній патрубок радіатора. Він повинен бути холодним, так як термостат ще закритий. Коли стрілка покажчика температури опиниться в середині сектора, термостат відкриється і патрубки (верхній і нижній) стануть гарячими. Якщо двигун довго гріється, а радіатор весь час теплий, тоді термостат несправний або його взагалі немає.

Прогрійте двигун. Дочекайтеся, коли включиться вентилятор охолодження радіатора і через деякий час знову вимкнеться . При цьому ви переконаєтеся, що система терморегулювання працює. У справних автомобілях стрілка покажчика температури знаходиться посередині робочого сектора на шкалі покажчика температури. Тепер різко і повністю натисніть на педаль газу і тут же киньте ( відпустіть ) її . Виконайте це ще раз, коли знову встановляться холості оберти. Ніяких стукотів не повинно бути. При натисканні педалі газу двигун повинен здригнутися й різко , без перебоїв , набрати обертів. При зниженні оборотів ніяких здригувань двигуна не допускається. Тепер дуже плавно натисніть педаль газу і, коли двигун розкрутиться приблизно до 3000 об / хв, різко відпустіть її . Ніякі перебої і здригання двигуна не допускаються.

Сядьте в машину і при заглушеному двигуні включіть запалення. При цьому на щитку приладів спалахне безліч червоних лампочок і обов'язково повинні засвітитися лампочка аварійного тиску масла, лампочка відсутності зарядки акумулятора і лампочка включення ланцюга розжарення свічок (у автомобіля з дизельним двигуном). Остання повинна згаснути через 1-6 сек , залежно від температури двигуна, і ще через 3 сек. пролунає легке клацання реле під капотом. Тепер запустіть двигун. Всі червоні лампочки повинні негайно згаснути, окрім лампочки сигналізації відкритих дверей, якщо двері відкриті, і лампочки сигналізації стоянкового гальма, якщо воно включене. Зачекайте 10-15 сек , заглушіть двигун і знову включіть запалення. Тепер, якщо двигун хороший, лампочка аварійного тиску масла не повинна відразу загоріти, тому, що в масляній системі тримається високий тиск масла, який повільно знижується за рахунок витоку масла через зазори підшипників колінчастого валу. У хорошого двигуна час зниження тиску масла становить до 5 сек. Якщо лампочка загорілася майже відразу, то двигун вже зношений.

Запустіть двигун. Тепер , якщо у вас автоматична коробка передач, натисніть гальмо і по черзі включайте різні режими автомата "R" , "N " , "D" , " L2 " , " L1 " тощо. Ніяких шумів і вібрацій не повинно бути. На автомобілі з механічною коробкою передач, увімкніть по черзі всі передачі . Кожен раз, коли важіль перемикання передач знаходиться в нейтральному положенні , відпускайте на одну- дві секунди педаль зчеплення. Ніякої зміни в шумовому фоні в салоні не повинно бути. Передачі повинні включатися і виключатися плавно, без заїдань. Тепер спробуйте зрушити з місця. Знову не повинно бути ніяких шумів і стукотів. Якщо у вас " механіка " , зверніть увагу на педаль зчеплення. У неї повинен бути вільний хід від 2 до 25 мм , в залежності від моделі автомобіля. Якщо в приводі зчеплення використовується трос, зверніть увагу, на якій ділянці положення педалі рушає автомобіль . Якщо він рушає при положенні педалі в самому верху, то напевно зчеплення скоро буде потребувати ремонту.

При перевірці передньопривідного автомобіля треба на широкій дорозі під'їхати до крутого підйому, зупинитися перед ним, різко вивернути колеса до упору і різко рушити. Потім , якщо поворот був лівий , виконати теж саме при правому повороті. Якщо "Шруси" у нормальному стані, ніяких клацань Ви не почуєте. В іншому випадку, якщо при рушанні пролунає 1-2 клацання, тоді "Шруси" потрібно замінити.

Зупиніться на підйомі і перевірте, як працює стоянкове гальмо. Ефективність стоянкового гальма можна перевірити , якщо його включити і плавно рушити з місця. Якщо машина залишиться стояти на місці і заглухне двигун, то гальмівна система справна. Якщо у вас автомат, увімкніть його в положення " D" і відпустіть гальмо стоянки. Автомобіль повинен стояти на місці. Трохи натисніть на педаль "газу", він повинен рушити. Розверніться і руште на підйом заднім ходом. Рух має початися легко, відразу ж після натискання на педаль газу. Якщо для рушання на підйом заднім або переднім ходом вимагається розкрутити двигун до 1500 об / хв і більше, то автомат зношений і скоро машина на підйом взагалі не поїде. Автомобіль також не повинен скочуватися при спуску вперед при положенні ручки автомата "R".

Зупиніться на рівному місці , включіть положення " D" , однією ногою натисніть на гальмо , а іншою різко натисніть педаль газу. Якщо двигун відразу заглухне , можна стверджувати, що автомат в дуже хорошому стані. Якщо двигун відразу не заглох, ні в якому разі ні чекайте, коли він це зробить протягом часу  тут же скиньте газ і увімкніть "N " або " Р" , так як при цій перевірці сильно зношуються всі і без того зношені деталі механізму автомата в б/у автомобіля.

Перевірте гальма: різко загальмуєте на сухому асфальті, вийдіть і огляньте сліди гальмування . Вони повинні бути симетричні, а під час гальмування машину не повинно відводити в сторону. Під час екстреного гальмування звичайна машина не керована, тобто при повороті керма напрямок свого руху не змінює . Машини, обладнані антиблокувальними системами ABS, при екстреному гальмуванні не повинні "верещати" гумою і повинні керуватися при обертанні рульового колеса.При плавному натисканні на гальмо, на педалі не повинно відчуватися поштовхів, а в салоні не повинно бути чутно шуму гальмівних колодок, скреготу і ударів.

Попросіть показати вам всі ручки в салоні автомобіля і розповісти про їх призначення. Самі спробуйте дію всіх кнопок , ручок, важелів по кілька разів. Включіть їх спочатку різко і впевнено і так само вимкніть. Потім спробуйте зробити те ж саме, але повільно і невпевнено . Результат повинен бути один і той же - чітке включення всіх систем і механізмів .

Увімкніть і налаштуйте радіоприймач на чатсоту , на якій немає ніякої передавальної станції. Запустіть двигун. Заглушіть двигун. У шумі динаміків ніяких змін бути не повинно.

При русі у справного автомобіля не має горіти жодної червоної або жовтої лампочки. Вдивіться уважно в щиток приладів, чи немає в ньому якогось табло, лампочка якого ще не загорілася. Може бути, аварійну лампочку вивернули, яка-небудь система несправна, і цього не видно.

Загляньте під машину. Зверніть увагу на сліди масла на коробці передач, задньому мосту і на днищі кузова перед агрегатами. Коли масло тече з сальників, воно, потрапляючи на карданний вал (приводу ), розкидається їм по колу. Огляньте, чи немає течі в амортизаторах, чи цілі гумові відбійники пильників амортизаторів. Огляньте стан всіх гумових чохлів (пильників ), особливо звертайте увагу на пильники приводів коліс і рульового управління. На них не повинно бути тріщин від старості, і вони повинні бути цілими. Розрив пильників приводів легко помітити по слідах мастила, яке в цьому випадку розбризкується по колу . Зовнішні пильники руйнуються набагато частіше, ніж внутрішні . Замірте відстань між кромкою крила і протектором колеса, хоча б на око. Подивіться на інші автомобілі. Так ви можете зробити висновок, просіли пружини і (ресори) чи ні. Зазвичай при просівших пружинах руйнуються гумові відбійники . Взагалі, найкраще встановити автомобіль на оглядову яму і оглянути його знизу . Відразу ж стануть помітні всі удари, які пережив автомобіль, всі течі масла і гальмівної рідини, тобто стан автомобіля .

Покачайте рульове колесо. Ніяких стукотів не повинно бути. Якщо в колісному диску є отвори, то спробуйте оглянути гальмівний диск . Він повинен бути абсолютно гладеньким, на ньому не повинно бути задирів і радіальної хвилястості . Якщо диск не гладкий, то, швидше за все, він неабияк зносився.

 

Вибір зроблено? Тепер юридичні момент. Ні в якому разу не купляйте автомобіль "По дорученню". Такий спосіб купівлі приховую в собі масу підводних камнів. Вимагайте, щоб продавець обовязково зняв автомобіль з обліку і передав Вам його з червоними "транзитними" номерами і Довідкою-рахунком (оформлюється на біржі) або Договором купівлі-продажу (оформлюється у нотаріуса).

Зареєструйте автомобіль протягом 10 діб в будь-якому РЕП ДАІ, без привязки до місця прописки, і безпечних Вам доріг!

 

Успіхів Вам при виборі свого автомобіля!

Comments: 0