Чи можливо отримати права без автошколи?

Хотілося би підняти дуже серйозну тему. У Верховній Раді України розглядається Проект Закону 5184 «Про дорожній рух та його безпеку», який пройшов 15.11.2017 р. висновок Комітету. Бажаючі можуть ознайомитися з проектом Закону на сайті Верховної Ради.
Зокрема, проектом Закону вводяться нові Правила дорожнього руху, а ст. 73 передбачає нові Вимоги до навчання та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів. Зокрема, якщо Закон буде прийнятий і підписаний Президентом і стаття 73 цього Закону (до якої у Комітету ВР і МВС наразі немає заперечень), залишиться в такому вигляді, як є зараз, підготуватися до теоретичного іспиту на права можна буде не тільки в традиційній автошколі, відвідуючи заняття в класі, а й у індивідуальному порядку.

Безперечно, всі варіанти навчання мають свої переваги і недоліки.
Класичне (групове) навчання в автошколі передбачає обов´язкове відвідування теоретичних занять в класі, здебільшого у вечірній час, після роботи (навчання) або у вихідні дні. Тут відбувається «живе» спілкування з викладачем, обговорення тих чи інших ситуацій в групі, надання консультацій, задавання домашніх завдань і контроль за їх виконанням, проведення проміжних і підсумкових заліків тощо. При умові високої кваліфікації викладача, відповідного матеріального забезпечення автошколи і можливості самого учня відвідувати всі заняття, такий метод навчання, на наш погляд, є найбільш ефективним.
Разом з тим, для цього учням потрібно регулярно відвідувати автошколу і оплачувати її послуги. Зважаючи на те, що автошколи, як правило орендують приміщення для проведення занять, їм доводиться, крім доволі високої орендної плати, оплачувати комунальні послуги, купляти комп’ютери, тренажери, телевізори, проектори та інше обладнання, і вартість утримання класів, є достатньо високою. Крім того, персонал автошколи (викладачі, інструктори з водіння, бухгалтер, адміністратор, охоронець, прибиральниця) працюють в автошколі не за «спасибі». Зважаючи на зменшення потоку бажаючих навчатися на права, собівартість теоретичної підготовки в розрахунку на одного учня дуже висока, тому автошколи виставляють ціну за навчання теорії 1500-3000 грн., в залежності від регіону. Водіння оплачується додатково. При цьому ціни на навчання за останні 3 роки практично не змінилися, а витрати автошкіл суттєво зросли, тому рентабельність такого бізнесу мінімальна, автошколи ледь «виживають».
А що робити людям, які займаються бізнесом і не мають часу відвідувати заняття в класі? Як ходити в автошколу тим, хто має ненормований робочий день або працює вахтовим методом, наприклад тиждень – через тиждень?  Якщо людина живе в селі, а найближча автошкола – через 30 км в райцентрі, як туди їздити? А людям, які часто їздять у відрядження, спортсменам, артистам, мандрівникам, «заробітчанам», молодим батькам, які весь час зайняті доглядом за дитиною, їм що робити? Вони не можуть ходити до автошколи навіть за дорого! Саме про цих людей турбується законодавець, надаючи можливість готуватися до іспитів індивідуально.
Головна перевага отримання освіти в індивідуальному порядку – це власний вільний графік навчання. Для цього потрібно буде самостійно, в зручний час вивчати необхідну літературу, зокрема правила дорожнього руху, переглядати відео уроки (платні або безкоштовні), тренуватися вирішувати тестові завдання, самостійно шукати інструктора з водіння і брати у нього індивідуальні уроки. Після цього – пряма дорога у сервісний центр на екзамен.
Безумовні переваги такого навчання – це вільний графік навчання та дешевизна, адже за теорію платити не потрібно, тільки за книжки та платні відео.
А що з ефективністю? На жаль, в більшості випадків рівень знань, отриманий людиною індивідуально, буде значно нижчим, ніж в автошколі. Звичайно, є винятки з цього правила. Якщо людина має план роботи, вклала певні кошти в якісні методичні матеріали (підручники, відеоуроки, тести) і має високий рівень самодисципліни, щоб слідувати цьому плану, вона може підготуватися практично на тому ж рівні, що і в автошколі. Але… таких людей дуже мало. В основному, якщо немає якогось зовнішнього контролю, все робиться «аби як», в надії, що на іспиті «повезе». Як в школі чи в університеті, коли захворів викладач. Що скаже більшість студентів? Чудово! Не потрібно нічого вчити! Хто був або є зараз студентом, зрозуміють. Але «везе» на іспитах (і в житті також) в основному тим людям, які до цього серйозно працювали, щось робили і йшли до своєї мети. На жаль, скоріше всього, не повезе...
Що ж робити?
Ми знаємо що! Існує компромісне рішення проблеми навчання зайнятих людей – це  дистанційне навчання через Інтернет, в режимі онлайн. Такий метод навчання давно використовують в своїй практиці ведучі навчальні заклади світу. Можна отримати дистанційно навіть диплом Гарвардського університету! В Україні така форма навчання також активно використовується ведучими вищими і середніми навчальними закладами, де студенти можуть навчатися через Інтернет з будь-якого пристрою, який має вихід в мережу, в будь-який час і в будь-якому місці, а до навчального закладу приїжджати тільки на сесію. Не плутати з заочним навчанням! Це різні речі.
Дистанційне навчання, в принципі, і зараз не заборонене законодавством, так чому ж вітчизняні автошколи не приділяють такій формі навчання відповідної уваги? Все дуже просто – для запуску системи дистанційного навчання потрібні якісні відеоматеріали, розробка яких потребує дуже багато часу і грошей, потрібно орендувати платформу для навчання, що також коштує дорого або замовити розробку власного програмного забезпечення для дистанційного навчання за дуже великі гроші і, безумовно, потрібні висококваліфіковані фахівці, оплату роботи яких може собі дозволити не будь-яка автошкола. Можна обмежитися однією фразою – дуже дорого і довго.
Що таке дистанційне навчання в автошколі?
Хочемо сказати відразу, це НЕ самопідготовка, де відсутній контроль навчального процесу, де немає контакту з викладачем, немає можливості отримати професійну консультацію і задати питання.
Система дистанційного навчання в автошколі - це повноцінний електронний інформаційний програмний комплекс з підготовки водіїв, який розроблений відповідно до Типових програм професійної підготовки водіїв транспортних засобів різних категорій.
За кожним учнем закріплюється викладач автошколи, який відстежує процес вивчення матеріалів, результати проміжних заліків учнів, він буде завжди готовий відповісти на виниклі питання учня як онлайн, так і по електронній пошті.
Ми плануємо запровадити таку систему в Україні, до якої ми зможемо безкоштовно підключити будь-яку автошколу і забезпечити ефективне дистанційне навчання її учнів. Всі необхідні для цього ресурси у нас вже є.
З чого складається наша програма дистанційного навчання?
-    65 анімаційних, з використанням 3d графіки відеоуроків з вивчення ПДР України і основ безпеки дорожнього руху (деякі з них Ви можете переглянути на нашому каналі, наприклад з ПДР це «Проїзд перехресть» і «Сигнали регулювальника»);
-     тренажер для підготовки до здачі іспитів з теорії ПДР та БДР з коментарями фахівців;
-    проміжні та підсумкові заліки, які учень складає онлайн та звітує своєму викладачеві;
-    електронні фахові підручники;
-    актуальні екзаменаційні білети ПДР.
Як буде проходити навчання в автошколі дистанційно?
1)    Укладається договір на дистанційне навчання з автошколою, яка підключена до нашої системи, при цьому вартість дистанційного навчання включена у загальну вартість навчання в автошколі і наші послуги будуть для учня безкоштовними; якщо людина хоче вчитися індивідуально (при прийнятті Закону), тоді наші послуги оплачуються замовником згідно встановлених тарифів, які будуть значно нижчими за вартість очного навчання.
2)    Учень отримує доступ в особистий кабінет.
3)    В особистому кабінеті він переглядає відео урок по певній темі.
4)    Після вивчення уроку учню пропонується відповісти на запитання по пройденій темі в режимі тренажера (тренування), де він бачить коментарі, що пояснюють правильну відповідь. Це допомагає закріпити навчальний матеріал і підготуватися до заліку.
5)    Потім необхідно здати залік з пройденої теми. Для цього потрібно буде відповісти на 20 випадкових питань з теми за 20 хв.
6)    Якщо залік зданий (допущено не більше 2 помилок), то йому відкривається доступ до наступного відео уроку, якщо ні, потрібно пройти ще раз попередній матеріал і скласти залік повторно і так, до позитивного результату. Також передбачені періодичні групові заліки по пройденим темам.
7)    Після проходження 10 перших уроків і складання заліків по ним, учень зв’язується з адміністратором автошколи, обирає інструктора з водіння і погоджує з ним графік водіння.
8)    І так 65 уроків.
9)    Після проходження повного курсу здається внутрішній іспит з теорії, який складається з 40 випадкових питань, який потрібно скласти за 40 хв., при цьому допускається 4 помилки. Внутрішній іспит може складатися як в автошколі (очно), так і дистанційно (онлайн).
Всі дії учня в системі контролюються і фіксуються викладачем, який має доступ до статистики навчання своїх учнів, йому видно, хто на якому етапі навчання знаходиться, хто що дивився, хто склав або не склав залік.
Водіння при дистанційному методі навчання, все-таки доведеться проходити очно. Інструкторів з практичного водіння надає автошкола, а при навчанні в індивідуальному порядку, його доведеться шукати самостійно.
В результаті, дистанційне навчання онлайн, дозволяє скоротити час на вивчення теорії в рази, займаючись по 1-3 уроки на день, і бути готовим до здачі іспиту з теорії вже через 1-1,5 міс. При цьому, якість дистанційного навчання не поступається якості очного навчання в аудиторії автошколи, а ґрунтовний підхід до організації навчального процесу дає нам впевненість,  що випускники, які навчались онлайн, складуть іспит на права у сервісному центрі МВС з 1-го разу!
Така форма навчання, на наш погляд, є такою, що найбільш підходить зайнятим людям. Нас дуже цікавить Ваша думка. Будь-ласка, приділіть нам ще 1 хвилинку, дайте відповідь на запитання:

Якій формі навчання теорії в автошколі Ви віддали би перевагу, якщо б була така можливість?
-    Традиційній (в класі автошколи з повним контролем з боку викладача);
-    Індивідуальній (в мене розвинена самодисципліна, мені не потрібен зовнішній контроль);
-    Дистанційній (онлайн навчання через Інтернет за зручним для мене графіком та контролем, можливістю контакту з викладачем).
Ваша думка? Напишіть в коментарях. Дякую!

Write a comment

Comments: 5
  • #1

    Сергій Сергійович (Wednesday, 21 March 2018 13:14)

    Звичайно ж віддав перевагу саме дистанційному навчанню, це сучасно та зручно!)

  • #2

    Євгеній Максименко (Wednesday, 21 March 2018 13:42)

    Сервіс для дистанційного навчання знаходиться в завершальній стадії розробки. Плануємо запустити в травні 2018 р. на сайті https://autoshcool-online.com.ua, який вже працює в тестовому режимі

  • #3

    Надія (Thursday, 06 September 2018 21:09)

    Дистанційно!!!!

  • #4

    Євгеній Максименко (Thursday, 06 September 2018 21:58)

    Сервіс дистанційного навчання працює в штатному режимі з 25 квітня 2018 р. за адресою: https://autoshcool-online.com.ua. Приєднуйтесь!

  • #5

    Анонім (Tuesday, 29 September 2020 20:19)

    якщо людина хоче вчитися індивідуально (при прийнятті Закону), тоді наші послуги оплачуються замовником згідно встановлених тарифів,